Functionele Spierkracht Meting (FSM)

 

De FSM is een functionele spierkrachtmeting bestaande uit 8 items, 4 voor de bovenste- en 4 voor de onderste extremiteit (gooien, springen, opstappen, staan-zit, box tillen en traplopen).
Bij deze test is het mogelijk kinderen met een normgroep te vergelijken qua spierkracht, gemeten op functionele wijze.

Wanneer er sprake is van een hulpvraag waarbij verminderde kracht een mogelijke rol speelt, kan de FSM afgenomen worden. Met behulp van deze test wordt de functionele spierkracht (de kracht die nodig is voor een bepaalde activiteit) van kinderen van 4 tot en met 10 jaar in kaart gebracht.

Tijdens de test wordt gekeken naar zowel de explosieve kracht (éénmalig) als de anaerobe functie (het vaker kunnen herhalen van de oefening). De kracht van de armen en benen wordt beoordeeld.

De FSM vergelijkt de functionele kracht van kinderen met de gemiddeldes van leeftijdsgenoten. Op deze manier kan gekeken worden of de kracht achterblijft ten opzichte van de normgroep en mogelijk een belangrijke factor is binnen de motorische hulpvraag. Ook kunnen links- rechtsverschillen in kracht eenvoudig opgespoord worden met behulp van deze test.

DOELGROEP

kinderen van 4 tot en met 10 jaar
 

DOEL

verbeteren van de functionele spierkracht

= TERUG NAAR MEETINSTRUMENTEN =

Hoofdvestiging Praktijk Venlo

Antoniusstraat 143
5912 CJ Venlo
077 - 351 79 62

Dependance Bergen

Pieter Breughelstraat 79 - 81
5854 EB NIEUW Bergen
077 - 351 79 62