Alberta Infant Motor Scale (AIMS)

 

De Alberta Infant Motor Scale (AIMS) is een observatie instrument waarmee de grofmotorische ontwikkeling van zuigelingen van 0 tot 18 maanden wordt onderzocht.

Motoriek is het vermogen om te bewegen. Baby’s maken een grote motorische ontwikkeling door. Vlak na de geboorte kunnen baby’s nog maar weinig bewegingen maken.
Ze kunnen liggen en bijvoorbeeld een vinger vastgrijpen. Later leren ze omrollen, zitten, kruipen en uiteindelijk lopen.

Elke baby ontwikkelt op een eigen manier en in een eigen tempo. Sommige baby’s ontwikkelen zich sneller dan gemiddeld. Anderen ontwikkelen zich juist erg traag.
Zij beginnen bijvoorbeeld pas laat met omrollen. Wanneer de motoriek van een baby zich erg traag ontwikkelt, kan een kinderfysiotherapeut de motorische ontwikkeling stimuleren.
Deze test maakt dus gebruik van observatie van het kind, zonder specifieke handelingen met het kind te doen. Een kinderfysiotherapeut doet de observatie en scoort de houdingen en bewegingen die een kind laat zien. De kinderfysiotherapeut legt de baby dan op de buik neer en kijkt welke bewegingen de baby maakt. Hetzelfde gebeurt in rugligging, zit en stand. Dit geeft dan een score op de AIMS-test.
Aan de hand van deze score kan worden bepaald hoever de baby in de motorische ontwikkeling is.
 

De test bestaat uit 58 items die het motorisch gedrag observeert in vier verschillende posities:

  • buikligging
  • rugligging
  • zitten
  • staan.

De test onderzoekt en evalueert het spontane bewegingsrepertoire en hoe hoger de score, hoe beter de grof motorische ontwikkeling.

Doelgroep

kinderen van 0 tot 18 maanden


Doel

  • Niveaubepaling
  • Evaluatief / effectiviteit

 

= TERUG NAAR MEETINSTRUMENTEN =

Hoofdvestiging Praktijk Venlo

Antoniusstraat 143
5912 CJ Venlo
077 - 351 79 62

Dependance Bergen

Pieter Breughelstraat 79 - 81
5854 EB NIEUW Bergen
077 - 351 79 62